Užbaigta IONITY elektromobilių įkrovos stočių plėtra Baltijos šalyse

Didžiausią didelės galios elektromobilių įkrovos tinklą Europoje plėtojanti kompanija IONITY užbaigė pirmąjį tinklo plėtros etapą Baltijos šalyse. Bendradarbiaudama su vietos partneriais – degalinių tinklu „Circle K“ ir transporto infrastruktūros sprendimų bendrove GATAS – IONITY ties pagrindinėmis Baltijos regiono magistralėmis įdiegė 6 dvigubas įkrovimo stotis, pusė kurių yra Lietuvoje.

Rugsėjo viduryje buvo atidarytos dvi IONITY stotys su dviem 350 kW galios įkrovos stotelėmis Estijoje (netoli Pernu ir Talino), o šį mėnesį – tokia pati stotis ties Ryga. Lietuvoje dar pernai buvo paleistos analogiškos dvigubos IONITY stotys ties Kaunu ir Panevėžiu, o šį rugsėjį – Kryžkalnyje. 

Penkios iš 6 IONITY stočių įrengtos tarptautinėje „Via Baltica“ magistralėje. Užbaigus projektą Baltijos šalyse, IONITY tinklas keliu pilnai sujungė Vakarų Europą ir Suomiją, o kompanijos paslaugomis besinaudojantys klientai nuo šiol turi galimybę sklandžiai keliauti elektromobiliais tarptautiniais maršrutais tranzitinėmis transporto arterijomis. 

„Nuo pat mūsų veiklos pradžios siekėme elektromobilių įkrovimą padaryti ne tik greita, bet ir visapusiškai sklandžia patirtimi. Džiaugiamės, kad artimai bendradarbiaudami su partneriais „Circle K“ ir GATAS sukūrėme šią galimybę ir viename svarbiausių Baltijos regiono transporto koridorių“, – sako IONITY Šiaurės ir Vakarų Europos regiono vadovas Jan Haugen Ihle.

Priklausomai nuo elektomobilio modelio, IONITY stotelės nuo 20% iki 80% baterijų talpos įkrauna per 18-30 min., o bateriją šimtui kilometrų kelio papildo per 5-10 min.

Už IONITY Baltijos šalių tinklo diegimo darbus buvo atsakinga Lietuvos susisiekimo infrastruktūros sprendimų bendrovė UAB GATAS. Pasak įmonės vadovės Ingridos Aleksonės, galimybė vystyti šį aukščiausių tarptautinių standartų projektą buvo tiek GATO patirties įvertinimas, tiek atsakomybė.

„Tikiu, kad IONITY projektas prisidės prie tolesnės elektromobilių ekosistemos plėtros mūsų regione. Mūsų įmonė taip pat išmaniųjų ir elektrinių technologijų sritį vertina kaip perspektyvią – tikime, kad artimiausiais metais ji sudarys vis didesnę dalį GATO projektų portfelyje“, – sako I. Aleksonė.

Vieni iš IONITY verslo klientų yra „Porsche“ salonai, siūlantys šią paslaugą savo elektromobilių pirkėjams. „Porsche“ Vilniaus centro vadovė Rasa Klimavičiūtė komentuoja, kad Lietuvos klientai šią galimybę vertina ir naudojasi.

„Pavyzdžiui, IONITY stotelėje „Porsche Taycan“ savininkas savo automobilio bateriją įkrauna iki 80% vos per 20 minučių. Dėl patogios „Plug&Charge“ funkcijos vairuotojui tiesiog užtenka pajungti automobilį krovimui nesirūpinant atsiskaitymu, nes sąskaita suformuojama mėnesio pabaigoje elektroniniu būdu per „Porsche“ sistemą. „Porsche“ savo klientams IONITY stotelėse net 3 metus nuo automobilio naudojimo pradžios garantuoja specialų tarifą – 0,33 EUR ct už kWh.“, – teigia „Porsche“ atstovė.

Pasak jos, Lietuvos „Porsche“ savininkus labai nudžiugino IONITY stotelė ties Kryžkalniu, nes keliaujant viena pagrindinių šalies automagistralių, atsidaro galimybė vos per 5 minutes įsikrauti energijos mažiausiai 100 kilometrų, šitaip išties komfortiškai ir dar su pakankamu baterijos rezervu pasiekiant pageidaujamą kelionės tikslą šalies pajūryje.

Savo tinkle IONITY naudoja Combined Charging System (CCS) europinį technologinį standartą, leidžiantį įkrauti bet kurį esamą ir būsimą elektromobilį. IONITY stotelėms visoje Europoje tiekiama 100% žalioji elektros energija.

IONITY yra 2017 m. įkurta bendra automobilių gamintojų „BMW Group“, „Ford Motor Company“, „Hyundai Motor Group“, „Mercedes Benz AG“, ir „Volkswagen Group“ kartu su „Audi“ ir „Porsche iniciatyva“. Bendrovė plėtoja modernų iki 350 kW galios elektromobilių įkrovos stotelių tinklą, leidžiantį maksimaliai išnaudoti bet kurio elektromobilio technines ir programines galimybes bei turėti pilną bateriją trumpų sustojimų metu. 

IONITY pagrindinė būstinė yra Miunchene, Vokietijoje. Visoje Europoje iš viso veikia daugiau kaip 360 IONITY stotelių – daugiausia Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Italijoje, JK, Beniliukso ir Skandinavijos šalyse, Airijoje ir kt. Artimiausiu metu IONITY į tinklą planuoja įjungti dar dešimtis naujų stotelių.