1130 km po Lietuvą: 12 vietų, kurias rekomenduojame aplankyti užsieniečiams mūsų šalyje

Lietuva – viena iš Baltijos šalių, Europos Sąjungos narė, įsikūrusi Baltijos jūros pakrantėje. Šalis garsėja savo kraštovaizdžiais, lygumomis, miškų gausybe, ežerais, pelkėmis, miestų senamiesčiais, dviračių takais, bažnyčiomis bei muziejais.

Pirmą kartą Lietuvos vardas rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1009 metais. Nuo tada mūsų šalis nukeliavo istorijos įvykių kupiną kelią. Lietuva užsieniečiui – tik nedidelis taškelis pasaulio žemėlapyje, lietuviui – šalis, su turtinga istorija, kurią tūkstantmečius kūrė jo protėviai. Išgyvenę priespaudas, okupacijas ir trėmimus, 1990 metų kovo 11 dieną atkūrėme nepriklausomybę ir lig šiol ambicingai statome pažangią, tolerantišką ir inovatyvią valstybę.

Čia miškai susilieja su miesto vaizdais, o pelkėse ir sengirėse namus sau randa retos gyvūnų rūšys. Dėka keturių metų laikų, egzistuoja keturios skirtingos Lietuvos. Rudenį grybaujame ir valgome moliūgų sriubą, žiemą džiaugiamės sniegu, pavasarį atbundame drauge su žaliuojančia gamta, o vasarą poilsiaujame prie jūros ar vieno iš tūkstančių Lietuvos ežerų pakrantėje.

Keliaujant po įvairias pasaulio šalis, mus stebina architektūra, kultūra ir nematyti gamtos vaizdai, kuriuos norisi įamžinti kamera. Tuo tarpu savoje šalyje dažniausiai aplenkiame turistines vietas, kurios žavi užsieniečius. Mūsų kolegoms Vokietijoje paklausus, ką rekomenduotume aplankyti Lietuvoje, pradėjome svarstyti, kokias išskirtines vietas turi mūsų šalis. Atrinkus 12 vietų, nusprendėme jas visas aplankyti ir pamatyti Lietuvą užsieniečių akimis. Šiai ilgai kelionei reikėjo komfortiško automobilio, tad sėdome į naująją „Ford Kuga“ ir leidomės į kelią rinkti įspūdžių.

Mūsų kelionės kompanionas – „Ford Kuga“ – nusipelnė bent keleto žodžių apie jį. Už savo pirmtakę naujoji Kuga yra devyniais centimetrais ilgesnė (4,62 m), keturiais platesnė (1,88 m), bet „numetusi“ 90 kg svorio. Kuga dalijasi kompaktiškąja C2 platforma su Focus modeliu, tačiau joje siūloma kur kas daugiau vietos: ratų bazė padidėjo dviem centimetrais – iki 2,71 metro, tad ant galinių sėdynių sėdinčių keleivių kojoms vietos dabar yra sočiai, net jei priekyje sėdi ilgakojis. Nors Kuga šiek tiek pažemėjo, net ir aukštaūgių galvos čia nesiekia stogo.

Vidaus dizainas nepateikia didelių staigmenų. Pasak ties jo kūrimu dirbusių „Ford“ dizainerių, net 90 procentų salono panašu į Focus automobilio. Būtent todėl čia, palyginti su senąja Kuga, pastebime didelę pažangą optiškai ir techniškai, o kartu pagerėjo ir kokybė. Netikite? Atkreipkite dėmesį į skaitmeninį spidometrą! Jis mums labai patinka Focus automobilyje, tad ir čia bus ne kitaip. Be to, naujoje Kuga rasime jutiklinį ekraną, kuris yra tiksliai akių aukštyje.

O kas yra po skardomis? „Ford“, gamindamas Kuga, pirmą kartą jį daro elektriniu. Šalia įprastinio hibridinio dar yra ir „Plug-in-Hybrid“ versija. Dvigubą „širdį“ sudaro įprastas 2,5 litro keturių cilindrų ir elektrinis varikliai. Varomas vien tik elektra, automobilis su 10,3 kWh baterija gali nuvažiuoti 55 km, o bendras jo galingumas siekia 225 AG. Pirkėjai gali pasirinkti – priekinius arba visus keturis varančiuosius ratus. Įveikti 100 km atstumą šiai versijai vidutiniškai turėtų užtekti 5,6 l degalų. 

Šioje kelionėje mėgavomės aukščiausios komplektacijos – Vignale – hibridiniu modeliu, kuris leido džiaugtis menkomis degalų sąnaudomis (5 l/100 km), itin maloniu važiavimu, gera aparatūra ir jaukiu vidaus dizainu.

Vaizdai pro langus taip pat džiugino – pabūti turistu savo šalyje rekomenduotume kiekvienam. O Lietuvoje pamatyti tikrai yra ką, tad kviečiame sėsti į automobilius ir savaitgalį praleisti tyrinėjant mūsų gražiąją šalį.

1. Vilnius

Keliaujant po Lietuvą, praleisti šalies sostinės – neįmanoma. Vilniaus senamiestis įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą, kaip vienas gražiausių Senojo žemyno miestų, turintis didžiausią barokinį senamiestį visoje Rytų ir Vidurio Europoje. Senamiestyje yra Pilies kalva, kurios viršūnėje stovi Gedimino bokštas ir Aukštutinės pilies įtvirtinimų likučiai. Čia kiekvienas atras veiklos: maisto gurmanai galės kasdien ragauti įvairiausių patiekalų; aktyvaus laisvalaikio mėgėjai galės pasivaikščioti po kalvotas miesto vietas; kultūros atstovai galės aplankyti spektaklius, muziejus ir galerijas.

2. Trakai

Trakai – viena lankomiausių vietų Lietuvos kultūrinio turizmo žemėlapyje. Legendinė Lietuvos valdovų rezidencija, apsupta ežerais ir vaizdingomis pakrantėmis, nepalieka abejingų. Didinga gotikinė pilis stovi ežero saloje, iki jos galima ateiti mediniu tiltu. Viduje yra įrengtas muziejus, jame galima apžiūrėti parodą apie Lietuvos didžiuosius kunigaikščius, archeologinius radinius ir meno kūrinius. Šiltuoju metų laiku pilies kieme vyksta viduramžių festivalis, mugės, įvairūs renginiai ir koncertai. Žiemą ežeras užšąla, ant jo galima čiuožinėti pačiūžomis, o vasarą pilies vaizdais geriausia mėgautis iš jachtos.

3. Grūto Parkas

Grūto kaime, netoli Druskininkų esančiame Grūto parke, eksponuojami tarybinio laikotarpio simboliai, monumentalistika ir įrengta ekspozicija. Lietuvai 1990 m. atgavus nepriklausomybę, čia buvo perkelta dauguma iki tol reikšmingose vietose stovėjusių skulptūrų. Vienintelis Lietuvoje tokio pobūdžio teminis parkas leidžia pažinti sunkius Lietuvai laikus – sovietinę okupaciją.

4. Kubilkiemis

Kubilkiemis – privatus muziejus, kuriame eksponuojama keli šimtai įvairių senovinių automobilių ir motociklų, kauptų ketvirtį amžiaus. Muziejuje, įsikūrusiame senos kepyklos pastate, visos transporto priemonės yra senesnės, nei 30-ies metų ir beveik visos pagamintos Sovietų Sąjungoje. Čia išrikiuoti įvairių metų automobiliai VAZ, Moskvič, GAZ, ZAZ. Muziejaus eksponatų istoriją ir atsiradimą šioje vietoje ekskursijos metu pasakoja pats muziejaus savininkas.

5. Panemunės kelias

Vaizdingas 96 km kelias, jungiantis Kauną ir Jurbarką, vingiuoja dešiniuoju Nemuno žemupio krantu. Šis maršrutas ne veltui vadinamas gražiausiu Lietuvos keliu, kuriam galima skirti visą dieną, kadangi sustoti ir pasivaikščioti tikrai yra kur. Rekomenduojame aplankyti Raudondvario ir Belvederio dvarus, Vilkijos apžvalgos aikštelę bei etninės kultūros muziejų, Seredžiaus, Veliuonos ir Kartupėnų piliakalnius, Raudonės ir Panemunės pilis. Fotoaparato tikrai prireiks – nuo piliakalnių atsiveria nepakartojami vaizdai, o didingos pilys atima žadą.

6. Mingė

Mingė – mažas ir jaukus žvejų kaimas Kuršių marių pakrantėje. Dėl savo unikalaus gamtovaizdžio Mingė dar vadinamas „Lietuvos Venecija“. Tai vienintelis kaimas Lietuvoje, kuriame pagrindinę gatvę atstoja upė Minija, o į svečius kaimynai vieni pas kitus plaukia valtelėmis arba kateriais. Čia galima atrasti ramybę, žvejoti ir prisivalgyti daug skanios žuvies.

7. Pajūris

Lietuvos pajūris – vienas nuostabiausių gamtos kampelių. Daugelis jį mėgsta dėl gaivaus pušynų oro, švelnaus smėlio, užburiančio jūros vandens. Atvykstantys čia randa taip trokštamą malonų ir turiningą poilsį visai šeimai, sveikatingumo ir reabilitacijos paslaugas.

8. Gintaro muziejus

Palangos botanikos parkas – vienas iš gražiausių, turtingiausių, geriausiai tvarkomų parkų Lietuvoje. Pačiame Birutės parko centre esančiuose didinguose rūmuose įrengtas Gintaro muziejus, kuriame iš viso yra apie 5 tūkst. eksponatų. Čia galima susipažinti su gintaro susidarymu, prekybos keliais, gavyba, apdirbimu. 

9. Kryžių kalnas

Netoli Šiaulių laukuose stovi kalnas, visas tankiai nustatytas kryžiais. Tai garsusis Kryžių kalnas, liudijantis pagarbą ir ištikimybę kryžiaus aukai, per kurią Kristus išgelbėjo visų laikų ir kartų žmones. Ilgus metus kalnas stovėjo plikas, kol XIX a. viduryje ant piliakalnio imta statyti kryžius. Sovietų okupacijos laikotarpiu čia statyti kryžius buvo griežtai draudžiama, kelis kartus nuo jo nušluoti visi jame sustatyti kryžiai. Tačiau kuo smarkiau buvo naikinamas kalnas, tuo galingiau jis atsinaujindavo. Žmonės statydavo kryžius naktimis, juos nešdavo nepaisydami pavojaus, draudimų ir persekiojimų. Kryžių kalnas tapo didvyriško pasipriešinimo simboliu.

10. Kirkilų bokštas

Kirkilų apžvalgos bokšto neįmanoma supainioti su jokiu kitu. Išskirtinės architektūros statinys traukia lankytojus ne tik savo išvaizda, bet ir nuo viršaus atsiveriančiais vaizdais į Kirkilų karstinius ežerėlius. Šis apžvalgos bokštas yra vienas gražiausių Lietuvoje.

11. Bitininkystės muziejus

Dar XIV a. Stripeikiai garsėjo bitininkyste, o senovinės bitininkystės muziejus pradėtas kurti 1978 metais. 2013 metais buvo sutvarkyta aplinka ir pastatyti nauji, autentiški pastatai. Muziejuje esanti ekspozicija yra interaktyvi, pritaikyta individualiam lankymui. Joje yra ne tik senieji eksponatai, bet taip pat gausu autentiškos filmuotos medžiagos. Čia lankytojai supažindinami su bitininkyste, jos raida Lietuvoje, savitumais, bičių gyvenimu, jų vieta ekosistemoje ir bičių ekologija.

12. Kernavė

Kernavė –  vienas pirmųjų Lietuvos miestų, pirmoji Lietuvos sostinė, kurioje iki 1321 m. buvo valstybės valdovų rezidencijos. Įspūdingas paskutinio ledynmečio suformuotas reljefas – penki piliakalniai, atlikę gynybinę paskirtį senovėje, o dabar nuo jų galima gėrėtis nuostabia panorama. Kernavė buvo vienas svarbiausių besikuriančios Lietuvos valstybės ekonominių, politinių ir gynybinių centrų. Kernavės kultūrinis rezervatas nuo 2004 metų yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.