Automobilių pardavimo ekspertas: daugėja savarankiškai automobilius įsigyjančių moterų

Ilgą laiką buvo įprasta, jog automobilį įsigyti planuojančios moterys dažniausiai į pagalbą pasitelkdavo vyrus. Visgi pastaruoju metu, kaip pastebi pardavėjai, moterys vis dažniau į saloną užsuka vienos pačios. Automobilių pardavimo ekspertas Paulius Valiukėnas atskleidė, kas padrąsino dailiosios lyties atstoves bei kas joms svarbiausia renkantis mašiną.

Automobilis – pakankamai brangus pirkinys, dažniausiai įsigyjamas bendru šeimos sutarimu. Todėl dažniausiai pas pardavėjus atvyksta, pvz., vyras ir žmona. Tačiau, kaip pastebi UAB „Longo LT“ vadovas P. Valiukėnas, daugėja moterų, kurios mašinas linkusios pirkti vienos pačios, savarankiškai.

„Galbūt jos viską ir derina su vyrais ar kitais asmenis, tačiau galiausiai į saloną atvyksta ir sandorius sudaro be jokios palydos ar pagalbininkų. Specialiai statistikos nevedame, tačiau, sakyčiau, tokių moterų tarp visų perkančiųjų yra apie 30 procentų“, – teigia ekspertas.

Jo žodžiais, kalbant apie skirtumus, kuomet automobilį ketina įsigyti vyras ar moteris, į akis krenta faktas, jog moterys dažniau užduoda bendro pobūdžio klausimus, dar dažniau prašo patarimų: kas geriau, koks modelis, koks variklis, kas patikimiau ir t.t. Vyrai dažniau domisi konkrečiais techniniais niuansais.

P. Valiukėnas sako, jog dailiosios lyties atstovės dažniausiai ieško miesto visureigio arba mažo automobilio, kuris būtų taupus ir patikimas. Joms taip pat svarbi mašinos eksploatacija: pageidaujama, kad nekiltų jokių papildomų rūpesčių ar problemų. 

Dažniausiai pirkėjos moterys nebūna išsirinkusios konkretaus norimo modelio. Susipažinus su pageidavimais pirkėjoms suteikiama galimybė išbandyti konkretų ar kelis patinkančius modelius – ir tada jos priima galutinį sprendimą.

Automobilių pardavimo specialistas pastebi, jog moterys linkusios pasitikėti sertifikuotais ir vengia pavienių pardavėjų. Tą jos ir pačios atvirai pasako pirmiesiems. 

„Teisingas ir sveikintinas požiūris, kadangi sertifikuoti automobilių pardavėjai suteikia visą įmanomą pagalbą ir informaciją. Visi pirkėjai gali būti ramūs ir tikri, jog įsigys patikimą transporto priemonę tiek techniniu požiūriu, tiek ir kalbant apie reikiamus dokumentus. Deja, pavieniai pardavėjai tai gali užtikrinti toli gražu ne visada“, – tvirtina P. Valiukėnas.

Pasak jo, automobilį įsigyjant iš pavienių pardavėjų, pirkėjas nėra pilnai užtikrinamas, jog nuo pastarojo nėra nuslepiama tam tikra informacija ir, kad automobilio stovis yra toks kokį jį įvardina ir pats pardavėjas. 

„Praktika rodo, jog įsigyjant automobilį iš pavienių pardavėjų gali pasitaikyti visko. Atsukta rida, pirkimo–pardavimo sutarties arba garantijos nebūvimas ar įrašyta mažesnė nei įsigyjamas automobilis kaina – visa tai nemenkai apkartina pirkėjo kasdienybę. Šis gali prarasti galimybę skųsti pardavėją, o gedimo atveju, norint atgauti sumokėtą sumą, atgauti tik sutartyje nurodytą“, – dėsto P. Valiukėnas.