Kaip saugiai įkrauti elektromobilį namuose?

Visiškai elektrinių automobilių ir įkraunamų hibridų skaičius Lietuvoje nuolat auga. 2022 metais Lietuvos keliuose atsirado šimtai naujų ir naudotų įkraunamų automobilių, o šiemet tikimasi dar spartesnės augimo tendencijos. Lietuvos Vyriausybė remia gyventojus ir įmones įsigyjant naują (iki 6 mėn.) arba naudotą (iki 4 metų) lengvąjį grynąjį elektromobilį, o Lietuvos Energetikos Agentūra teikia paramą privačioms elektromobilių įkrovimo prieigoms įsirengti. Automobilių pasirinkimas nuolat auga, prekyboje pasirodo naujos transporto priemonės, o jų kainos tampa vis labiau priimtinos vairuotojams. Kyla daug klausimų: kaip įkrauti, ar tinka mano automobiliui, iš kurio lizdo ir t.t. …

Būtent todėl daugelis gyventojų vis dažniau kreipiasi į mus, kaip organizuoti įkrovimą tiek prie naujų, tiek prie senesnių namų ir koks būtų tinkamiausias techninis sprendimas. Šios dienos pokalbio tema – paprasti namų įkrovimo sprendimai.

DUK

Taigi – priėmėte svarbų sprendimą: į šeimą ateina naujas narys – Elektromobilis! Ir iš karto apie tai ima suktis nerami mintis, kur naująjį elektromobilį galima įkrauti ir kaip tam reikia pasiruošti? Pagrindiniai klausimai, kuriuos reiktų išspręsti būtų šie:

• Kur galima sumontuoti įkrovimo stotelę?

• Kiek elektros energijos ji naudos?

• Kuo skiriasi skirtingi įkrovimo įrenginiai?

• Kas įdiegs ir kiek viskas kainuos?

Taigi pirmiausia reikėtų pradėti nuo to, kad pasidomėti kiek elektros galios turima savo gyvenamojoje vietoje, ir kiek jos lieka laisvos nuo visų kitų elektros vartotojų namuose (t. y. buitinių prietaisų), nes tik tai gali būti naudojama automobiliams įkrauti. Įkraunant automobilį jokiu būdu neturi nukentėti kasdienio gyvenimo komfortas. Greičiausiai į šiuos klausimus padėtų atsakyti kvalifikuotas elektrikas arba kitas tai išmanantis žmogus.

Kur ir kaip įdiegti?

Dažniausiai elektromobilių įkrovimo įrenginiai yra kabinami ant sienos arba pastatomi ant žemės. Pirmasis sprendimas yra pigesnis ir lengviau montuojamas. Tie patys namų įkrovikliai paprastai yra montuojami ant sienos, tačiau, jei pageidaujama, juos galima montuoti ir toliau nuo namų, naudojant atitinkamą stulpelį. Toks įrengimas yra kiek brangesnis (maitinimo kabelio klojimas žemėje, dangų atstatymas, kt.), tačiau leidžia įkrovimo stotelę pastatyti būtent ten, kur reikia ir patogu.

Bet jei neužtenka namų elektros energijos automobiliams įkrauti?

Projektuojant naujus namus jau galima atsižvelgti į planuojamą įkrovimo stotelės galią ir parengtį bei suprojektuoti pakankamą įvado pajėgumą. Didesnės problemos kyla su jau esamais namais, kur elektros sistema neturi jokio rezervo automobilio įkrovimui. Kaip elgtis tokiu atveju? Negi jau nebus galimybės turėti ekologišką transportą ir įkrauti jį namuose, pigiai ir patogiai? Ne, viskas nėra taip blogai.

Naujieji Ensto namų įkrovimo įrenginiai aprūpinti dinaminio įkrovimo apkrovos valdymo (DLM) galimybe, kuri leidžia automatiškai apriboti įkrovimo srovę, kai veikia kiti elektros prietaisai namuose. Vėliau vakare ir naktį, sumažėjus suvartojimui buityje, įkrovimui automatiškai skiriama daugiau srovės. Valdymas atliekamas per papildomą DLM matuoklį. Be to, šios sistemos įdiegimą gyventojams iš dalies finansuoja Lietuvos Energetikos Agentūrą, kas taip pat palengviną finansinę naštą vairuotojams. 

Planuojant įkrovimo stotelę, ši tema tikrai turėtų būti kruopščiai apgalvota! Apskritai, buityje nėra kito elektros vartotojo, kurio nuolatinė apkrova būtų tokia didelė, kaip elektrinė transporto priemonė, kurią būtų galima krauti valandų valandas visu pajėgumu. Reikia tiksliai apskaičiuoti reikalingų maitinimo kabelių skersmenį, jų išdėstymą, sujungimus ir kt. Nepamirškime, kad automobilio įkrovimas visada turi būti saugus žmogui, automobiliui ir namams.

Kokie įkrovimo įrenginiai tinka namams?

Visi elektromobiliai gali būti įkraunami vienfaze, dauguma jau taip pat ir trifaze srove. Šiuo atveju įkrovimo greitis ir galia skiriasi tris kartus. Tačiau reikia atminti, kad automobilių su vienfaziu įkrovimu (įkraunami hibridai ir kai kurie visiškai elektriniai automobiliai) prijungimas prie trifazio įkroviklio neduoda jokio poveikio – įkrovimo greitis išlieka toks pat. Taip pat pravartu žinoti, kad dauguma pilnai elektrinių automobilių gali būti įkraunami tik iki 11kW galia (t.y. 3*16A), todėl namuose jiems nereikia montuoti 22kW įkroviklio – greičiau įkrauti vis tiek nepavyks. Todėl įkrovimo stotelę visada reikia rinktis jau turint, arba žinant planuojamą įsigyti elektromobilį, kad šie du gaminiai pilnai tarpusavy derėtų. Šiuo klausimu visada Jums padėti pasiruošę Ensto kompanijos atstovai. Ensto One Home serijos namų įkrovikliai gaminami keturių tipų: 1 fazės, 16A (3,6 kW) ir 32A (7,2 kW) ir 3 fazių, 16A (11kW) ir 32A (22kW). Kiekvienam įkraunamam automobiliui bet kuri iš šių stotelių yra tinkama, tik kaip jau minėjome – skirsis įkrovimo greitis!

Jei elektromobilio naudotojo paros rida smarkiai neviršija šimto kilometrų, automobilio akumuliatorių iki ryto pakankamai įkrauti galima ir iš vienfazio įkroviklio.

Visi paminėti įkrovikliai yra atsparūs bet kokiems permainingiems Lietuvos orams ir turi aukščiausią atsparumo vandalams klasę. Juose yra būtini elektrotechniniai saugos įtaisai (apsauga nuo liekamosios srovės, grandinės pertraukiklis, nuolatinės srovės nuotėkio aptikimas ir kt.). Ensto įkrovimo įrenginiai buvo sukurti Suomijoje, pritaikyti reikliam šiaurietiškam klimatui ir gaminami Keila mieste, Estijoje.

Bet tie įkrovimo kištukai skiriasi?

Įkraunant namuose nereikės jaudintis dėl kištukinės jungties, esančios įkrovimo laido gale, ir automobilio suderinamumo. Visuose šiandien parduodamuose elektromobiliuose naudojama ta pati Type2 kištukinė jungtis, nesvarbu, ar tai 1 fazės, ar 3 fazių įkraunamas automobilis. Jungtis yra ta pati ir tinka bet kokiu atveju.

Namų įkrovikliai yra komplektuojami su įkrovimo laidu, todėl grįžus namo jo nereikia traukti iš bagažinės, ar imti kur iš sandėliuko – jis jau laukia patogiai ir švariai suvyniotas ant  įkroviklio korpuso.

Ar negalima įkrauti automobilio iš įprasto lizdo?

Tai vienas tipiškiausių klausimų! Trumpas atsakymas yra – ir taip ir ne. Jei pastate lauke yra naujas ir tinkamas elektros lizdas, prijungtas nauju ir tinkamu maitinimo laidu tiesiai iš skydo per atskirą automatinį išjungėją, tada jį galima naudoti, bet geriau tik kartais ir labiau avariniu atveju. Bet reikia turėti omeny, kad tai labai, labai lėtas ir nepatogus, be to ir belabai saugus įkrovimas! 

Tokiam įkrovimui dauguma automobilių gamintojų įkrovimo srovę apriboja iki 8…10A nepriklausomai nuo automobilio lizdo (1 ar 3 fazių) ir daugiau iš tokio įkrovimo gauti negalima. Ir tai reiškia, kad jei vakare po ilgo važiavimo namo atvyksite pustuščiu akumuliatoriumi, iki ryto tikrai negalėsite jo pilnai įkrauti. Taigi, tokiu atveju, jūs turite atidžiai planuoti artimiausią kelionę, vis stebėdami, kiek dar likę energijos.

Bet kuriuo atveju kur kas prasmingiau namuose yra turėti tinkamą namų įkroviklį, kuris užtikrina maksimalią įmanomą įkrovimo galią, kurią saugiai leidžia naudoti jūsų automobilis ir/ar namų elektros tinklas.

Kaip šiuos įkroviklius galima valdyti nuotoliniu būdu?

Mes gyvename išmaniajame amžiuje ir daugelis žmonių nori visą savo veiklą ir gyvenimą turėti mobiliajame telefone. Todėl, Ensto One Home namų įkroviklius taip pat galima stebėti ir valdyti atitinkamos mobiliosios aplikacijos pagalba. Be kita ko, jos dėka galite keisti įkrovimo srovę, stotelės šviesos indikacijos intensyvumą, leisti įkrovikliu naudotis tik šio ar kito šeimos nario telefono savininkui (kad kaimynas negalėtų paslapčia ateiti įsikrauti!), peržiūrėti sunaudotą įkrovimo energiją po įkrovimo ir pan.

Be to, naujuosius namų įkroviklius taip pat galima valdyti per kokį nors išorinį perjungimo įrenginį (pvz., laikmatį ir pan.) ar net namų, ar saulės elektrinės automatiką. Šiuo tikslu įkrovikliai turi atitinkamus papildomus valdymo kontaktus.

Kur galima įsigyti tokią įkrovimo stotelę ir kas gali ją sumontuoti?

Namų įkroviklius siūlo daugelis elektros prekių didmenininkų, taip pat šioje srityje besispecializuojančių prekybos įmonių. Tikrai nerekomenduojama užsisakyti automobilinio įkroviklio internetu iš kažkur toli ir nežinomo gamintojo, nors iš pradžių jis gali atrodyti gana patrauklus kainos atžvilgiu. Gi mes tokio automobilio irgi neužsisakome…

Įdiegti namų įkroviklį gali bet kuris kompetentingas elektrikas. Ensto namų įkrovikliai aprūpinti tiksliomis montavimo instrukcijomis. Svarbiausias klausimas yra susijęs su namų elektros sistemos galimybėmis, apie kurias jau buvo paminėta.

Apibendrinant

Elektromobilių įkrovimas namuose nėra raketų mokslas. Tai – kasdienybės dalis kiekvienam, šeimos nariui įsigijusiam modernų, aplinką tausojantį elektromobilį. Svarbu ramiai apgalvoti įkrovimo namuose sprendimą ir pasitarti su gamintojais bei elektrikais, kad vėliau būtų garantuotas saugus ir be rūpesčių įkrovimas.

Gintaras Gardauskas

Mob.: +370 699 25156

Ensto Building Systems rinkodaros ir pardavimų atstovas Lietuvoje